Specialistul OPTIeyes

CONSULTATII

In magazinul OPTIEyes, determinarea de dioptrii se face cu ajutorul aparaturii de ultima generatie, manevrate de personalul prescriptor angajat in locatiile noastre. O determinare de dioptrii poate fi realizata de un optometrist (persoana ce a absolvit o scoala de profil Optometrie) sau de un medic oftalmolog.

In primul rand vi se vor cere date de identificare (nume, varsta), precum si date despre corectia purtata anterior (ochelari sau lentile de contact). Este bine sa aduceti cu Dvs retete si/sau ochelari vechi, in unele cazuri existand o reala necesitate de a lua in calcul si aceste determinari de dioptrii anterioare – ca de exemplu, in cazul persoanelor cu astigmatism, care poarta lentile cu dioptrii cilindrice.

Vi se va face o masuratoare orientativa la un aparat numit autorefractometru (popular “dioptron”), dupa care, proba cu lentilele din trusa (aceasta indicand de fapt dioptriile de care aveti nevoie pentru corectie, si nu aparatul in sine). La aceasta etapa, vi se va cere sa vedeti pe rand, cu fiecare ochi in parte, litere proiectate la o distanta de 3-5 m, avand o anumita dimensiune. In functie de acest test, se stabilesc lentilele cu care acuitatea vizuala este cea mai buna (ideal, 100% pentru fiecare ochi).

Ulterior, daca aveti peste 38-40 de ani, se va face un control similar si pentru distanta uzuala de citit. In acest caz, vi se va cere sa priviti un text cu litere din ce in ce mai mici, de la o distanta normala de citit, pentru Dvs (aceasta distanta poate fi 30-40 cm pentru carti, ziare sau 50-70 cm pentru computer). In aceasta etapa, este esentiala comunicarea cu persoana care efectueaza controlul, pentru a primi o dioptrie adaptata necesitatilor vizuale zilnice.

Daca aveti pana in 25-30 ani, trebuie sa fiti pregatit pentru a petrece mai mult timp la controlul dioptriilor, deoarece este posibil sa fie necesara instilarea in ochi de picaturi speciale, care isi fac efectul in 30-40 min. De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa reveniti in magazin pentru stabilirea finala de dioptrii. Aceste picaturi se pun pentru a bloca temporar actiunea unor muschi din interiorul ochilor,  ce pot “pacali” aparatele si persoana care face determinarea de dioptrii. Efectul lor dureaza, in functie de cat sunt de puternice, fie 3-4 ore, fie 24-36 de ore (aceste din urma picaturi se folosesc doar la copii si doar de catre medic).

De asemenea, pentru o consultatie ce include adaptarea de lentile de contact, timpul petrecut in cabinetul OPTIEyes este mai mare, deoarece se face initial determinarea de dioptrii, iar ulterior se trece la proba lentilelor de contact, acestea avand caracteristici diferite in functie de model. Este posibil sa vi se ceara sa ramaneti cu lentila de contact pe ochi pentru o perioada de 10-20 minute, pentru a vedea asezarea ei, acuitatea vizuala si starea de confort avuta cu ea.

In final, daca medicul considera necesar, poate examina suprafata anterioara a ochiului sau polul posterior (“examen de fund de ochi”), la aparatul numit “biomicroscop”. Trebuie sa stiti ca aceste examinari nu fac parte din determinarea de dioptrii efectuata intr-un cabinet de optica medicala.

Pentru investigatii mai amanuntite (tensiune intra-oculara, camp vizual, OCT etc) este necesara prezentarea la medicul oftalmolog, intr-un serviciu de tip policlinica/spital.

Toti ne-am confruntat cu lacrimarea ochilor sau umezirea acestora, nu doar atunci cand eram emotionati, ci si atunci cand ne-am expus la frig, vant sau alte conditii meteo nefavorabile. Unii pacienti dezvolta astfel de perioade de lacrimare care le afecteaza existenta zilnica si despre ale caror probleme vom discuta in continuare. Lacrimile, care sunt necesare tuturor tipurilor de ochi pentru a-I mentine lubrifiati si sanatosi, sunt produse de o serie de glande situate pe marginile pleoapelor. Cantitatile mai mari de lacrimi sunt produse de glanda lacrimala situata pe pleoapa superioara. Excesul de lacrimi poate fi cauzat de o serie de anormalitati legate fie de producerea prea multor lacrimi, fie de probleme de drenaj sau curgerea lacrimilor. Lacrimarea excesiva poate fi legata de infectii oculare, reactii alergice, gene intoarse catre interior, corpuri straine in ochi sau expunere la vant, fum ori aburi. Slaba drenare a lacrimilor are loc atunci cand exista rani faciale in apropierea pleoapelor, defecte din nastere in sistemul de drenare a lacrimilor, pozitionarea gresita a pleoapelor.

In mod surprinzator, chiar si pacientii cu ochi uscati au perioade de lacrimare, datorita faptului ca atunci cand nivelul de lubrifiere a ochiului este prea scazut, glanda lacrimala compenseaza prin lacrimare excesiva.

Aceasta este o problema comuna cunoscuta sub numele de “blefarita”, adica o inflamare cronica a pleoapelor. Tratamentul impune pastrarea marginilor pleoapelor foarte curate.

Se recomanda ca orice copil sa fie examinat in jurul varstei de 1 an – 1 an si jumatate. Daca parintii suspecteaza orice fel de probleme de vedere, nicio varsta nu este prea mica pentru un control. Mai ales in cazul defectelor de vedere congenitale, tratamentul la o varsta frageda poate preveni si evita pierderile permanente. De asemenea, viciile de refractie (miopia, hipermetropia si astigmatismul) au o mare componenta genetica, putand fi mostenite de catre micutul Dvs.

Da, diabetul poate afecta acuitatea vizuala. De aceasta, medicii nostri recomanda celor care sufera de diabet sa isi viziteze medicul curant in mod regulat.

Depinde in intregime de varsta si de santatea ochilor. Odata ce ti-ai examinat ochii pentru prima oara, doctorul iti va recomanda perioada pana la urmatorul control.

Uneori. Acestea sunt de obicei cauzate de alte probleme de sanatate.

Nu. Vederea este in mod sigur influentata de dieta fiecaruia dintre noi. O dieta echilibrata, sanatoasa ajuta intregul organism sa functioneze mai bine, inclusiv ochii. Desi morcovii sunt o buna sursa de vegetale nu au nicio calitate magica cu impact asupra ochiului intr-un mod deosebit.

OCHELARI DE VEDERE

Foarte recomandate pentru copii sunt lentilele din material policarbonat. Acest material este practic incasabil, nu se sparge!

In cazul Dvs, puteti sa purtati o pereche de ochelari cu filtru special pentru calculator. Acest filtru, usor colorat, absoarbe radiatia luminoasa, mai ales cea de culoare albastra, care este foarte deranjanta pentru vedere.

Sigur ca puteti opta si pentru o corectie cu lentile progresive, chiar daca la distanta nu aveti nevoie de ochelari. In acest fel veti avea campuri de vedere clara si la distanta intermediara (1-3 metri), ceea ce cu ochelarii de aproape nu puteti obtine.

LENTILE DE CONTACT

Da. Exista o varietate mare de marci de lentile de contact cosmetice. Aceste lentile colorate pot schimba culoarea ochilor, indiferent de culoarea naturala. Totusi, in functie de culoarea naturala a ochiului, nunatele pot diferi de la persoana la persoana.

Multi producatori fabrica lentile de contact cu perioada indelungata de folosire si cu care sa se poata dormi. Totusi, statisticile arata ca riscul de infectie si iritare cresc substantial in cazul persoanelor care dorm cu lentilele de contact.

Nu exista o varsta minima de la care sa se inceapa portul de lentile de contact. Unii copii de 7-8 ani pot fi mai responsabili decat altii de 14-15 ani, asadar nu varsta este un criteriu decisiv. Un alt rol foarte important il au parintii si implicarea lor in procesul de adaptare a lentilelor de contact.

Din pacate, nu. Mai intai este nevoie ca medicul oftalmolog sa-ti examineze ochii. In cazul in care doctorul nu constata vreo problema, poti proba lentilele de contact cosmetice care ti se potrivesc.

Pretul lor variaza intr-o mare masura, depinzand de tipul si stilul ales sau prescris de medic. Unii oameni pot alege dintr-o varietate larga de tipuri si stiluri. Altii sunt limitati la cateva tipuri in functie de prescriptiile primite de la medicul oftalmolog.

OCHELARI DE SOARE

Pacientilor cu glaucom nu li se recomanda utilizarea unor ochelari de soare cu lentila inchisa la culoare din cauza riscului de a face un atac de glaucom. Totusi, pentru o protectie la radiatia UV, puteti opta pentru o lentila colorata mai putin 35-40%

Din pacate, decat sa purtati o pereche de ochelari de soare despre a carei provenienta nu sunteti sigur, mai bine nu ii purtati deloc. Pupila (partea neagra a ochilor) se dilata sub asemenea ochelari, care au doar o simpla colorare, si permit radiatiilor UV sa intre in cantitate si mai mare in ochi. Asadar, achizitionati acesti ochelari doar din locuri specializate.

Da, ochelarii de soare achizitionati trebuie sa aiba inscrise pe brat marcajul CE, gradul de protectie la Ultra-Violete (exprimat sub forma de UV 100% sau UV 400 nm), precum si categoria filtrului de lumina (care exprima gradul de absorbtie a luminii dat de lentila) – CAT 3 de exemplu. In afara de aceste doua mentiuni obligatorii, ochelarii de soare pot avea in plus tratament antireflex pe interior si filtru polarizant.